Nieuws
Opvoedtip: gezellig samen boodschappen doen?

Opvoedtip: gezellig samen boodschappen doen?

Opvoedtip: gezellig samen boodschappen doen?

Vanaf 1 jaar gaan kinderen zelf lopen en steeds meer ondernemen. Je kind wil steeds meer zelf doen en bepalen wat er gebeurt. Dat kan niet altijd. Je kind kan driftig worden wanneer iets niet lukt. Dit is een vrij normaal verschijnsel.

Driftbuien voorkomen tijdens het boodschappen doen

  • Vertel je (oudere) peuter dat jullie naar de winkel gaan. Je kind weet dan wat het kan verwachten.
  • Maak van te voren samen een boodschappenlijstje en laat je kind in de winkel helpen met boodschappen zoeken. Zo heeft je kind wat te doen.
  • Leg ook uit waarom iets niet mag. Je peuter kan het dan beter begrijpen.
  • Let op wanneer je kind zich goed gedraagt en geef dan een complimentje. Leg ook uit waarom het een complimentje krijgt.
  • Denk eerst na voordat je ‘ja’ of ‘nee’ zegt, en blijf vervolgens bij dat besluit.
  • Is je kind driftig en staat het te stampen en te schreeuwen in de winkel? Negeer het dan. Doe alsof je het niet ziet en hoort. Geef pas aandacht als de bui over is.
  • Probeer het negeren van een driftbui eerst thuis uit. Dat is makkelijker dan in situaties met publiek erbij. Als je weet dat de aanpak werkt, sta je steviger in je schoenen als je peuter in de supermarkt een driftbui krijgt.

Het zal niet altijd lukken om driftbuien te voorkomen. Het ene kind heeft meer last van driftbuien dan het andere. Dit heeft met temperament te maken.

Zelf rustig blijven

Als je kind een driftbui heeft, is het lastig om zelf rustig te blijven. Vooral bij extreme driftbuien in het openbaar kun je je ongemakkelijk voelen en is de verleiding groot om je kind te sussen: ‘Pak die snoepjes dan maar.’

 

Als je dat doet, beloon je kinderen voor driftbuien en zullen ze die vaker krijgen. Geef hen dus niet hun zin. Sommige mensen vinden het misschien vervelend dat je kind zo schreeuwt. Omdat je de driftbui negeert, lijkt het alsof je er niets aan doet. Hoe lastig het ook is, probeer je niets aan te trekken van wat anderen vinden. Blijf rustig en hou vol tot de driftbui over is.

 

Bedenk ook dat driftbuien er eigenlijk gewoon bij horen. Alle kinderen krijgen ze wel eens. Je kind begint nu langzaam zelfstandiger te worden.

 

Lees meer over de peuterpubertijd of andere opvoedtips.

 


Nieuwsdatum: maandag 29 juni 2015

Nieuws