Nieuws
Veelgestelde vragen over de jeugdgezondheidszorg en corona

Veelgestelde vragen over de jeugdgezondheidszorg en corona

Veelgestelde vragen over de jeugdgezondheidszorg en corona

De jeugdgezondheidszorg krijgt veel vragen van ouders over consulten en vaccinaties. We zetten de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rij.

 

Algemeen

Moet ik een mondkapje op als ik een afspraak heb bij de jeugdgezondheidszorg?

Ja, we vragen je een mondkapje te dragen op momenten dat je geen 1,5 meter afstand kunt houden. Dat vragen we ook van onze professionals. Dit geldt voor volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar. Neem zelf een mondkapje mee naar de afspraak.

Zwangeren

Gaat mijn afspraak voor de maternale kinkhoestvaccinatie / 22 wekenprik door?

Ja, deze afspraak kan gewoon doorgaan. Er is na de vaccinatie geen verhoogde kans op het krijgen van corona, of op een ernstiger verloop van een corona-infectie. Daarnaast blijft het ook in deze tijden belangrijk om je kind te beschermen tegen een kinkhoestinfectie. Probeer alleen naar de afspraak te komen. Als je verkouden bent, hoest, keelpijn of koorts hebt mag je niet naar de afspraak komen.

Meer informatie over het coronavirus en zwangerschap.

Kinderen tussen de 0 en 4 jaar

Hoe kan ik contact opnemen met het consultatiebureau?

Heb je een vraag? Dan kun je bellen naar het klantcontactcentrum: telefoon 088 254 23 84 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur). Ook kun je mailen naar het e-mailadres van jouw Centrum voor Jeugd en Gezin. Het e-mailadres kun je vinden in het groeiboekje van je kind. Of je kunt contact opnemen via het contactformulier.

Gaat mijn afspraak op het consultatiebureau door?

Je afspraak op het consultatiebureau gaat door als:

 • je kind en jijzelf gezond zijn (geen hoesten, verkoudheid of koorts). Ook als je kind jonger is dan 6 jaar en alleen neusverkouden is (snot in/uit de neus, eventueel met niezen) zonder andere klachten, gaat de afspraak door.
 • niemand in het gezin koorts heeft.

Je krijgt een brief waarin staat hoe de afspraak voor jouw kind zal plaatsvinden.

Kan mijn kind gevaccineerd worden?

Ja, dit kan zonder problemen gebeuren. We raden dit ook ten zeerste aan. Het is belangrijk dat je kind tijdig alle vaccinaties krijgt. Dan kan je kind de afweer tegen alle ziektes die in het rijksvaccinatieprogramma zitten opbouwen. Door de vaccinaties vermindert de weerstand van je kind niet. Je kind heeft dus ook geen hogere kans op het krijgen van corona of op een ernstiger verloop van een corona-infectie.

Alleen als jij of je kind verkouden is, hoest of koorts heeft (meer dan 38°C), of als iemand in het gezin koorts heeft, kan het niet gevaccineerd worden. Jullie mogen dan namelijk niet naar het consultatiebureau komen.

Gaat de gehoorscreening van mijn pasgeboren kind door?

Ja, de gehoorscreening voor pasgeboren baby’s gaat door. Je wordt door de GGD Hollands Midden gebeld voor een afspraak. Natuurlijk dragen onze medewerkers een mondkapje waar de 1,5 meter niet kan worden aangehouden. Dan vragen we ook jou om het mondkapje te dragen.

Gaat de hielprikscreening van mijn pasgeboren kind door?

Ja, de hielprikscreening wordt nog steeds uitgevoerd door de verloskundige.

Gaat mijn huisbezoek door?

Heb je je 1e kind gekregen? Dan komt de JGZ-medewerker op huisbezoek als het mogelijk is. In sommige gemeenten word je na de geboorte van je 2e of volgende kind voor het 1e gesprek met de JGZ uitgenodigd om naar het Centrum voor Jeugd en Gezin te komen.

Is er een inloopspreekuur?

Ja, je kunt op afspraak naar het spreekuur van de jeugdgezondheidszorg. Heb je een vraag, of moet je bijvoorbeeld van de kinderarts naar het inloopspreekuur? Kijk op de pagina openingstijden wanneer het inloopspreekuur is. Neem van tevoren even contact op. Dat kan via telefoonnummer 088 254 23 84, bereikbaar tussen 08.00 en 17.00 uur, of via het contactformulier. Als het nodig is, kunnen we ook een aparte afspraak plannen op het consultatiebureau.

Wanneer mag ik naar het consultatiebureau komen?

Je kunt naar het consultatiebureau komen als je een afspraak hebt.

Daarnaast mogen jij of je kind geen klachten hebben zoals een neusverkoudheid, hoesten of koorts. Ook mag niemand in het gezin koorts hebben. Uitzondering: als je kind jonger is dan 6 jaar en alleen neusverkouden is (snot in/uit de neus, eventueel met niezen) zonder andere klachten of koorts, mag het wel naar de afspraak komen.

Wanneer mag ik niet naar het consultatiebureau komen?

We willen op het consultatiebureau de kans op besmetting zo klein mogelijk houden. Daarom willen we zo weinig mogelijk mensen ontvangen. Je kind mag met 1 ouder of andere volwassene naar de afspraak komen. Onze locaties zijn met meer mensen niet groot genoeg om anderhalve meter afstand te houden. Broertjes en zusjes zijn alleen welkom als ze ook een afspraak hebben.

Je mag níet naar het Centrum voor Jeugd en Gezin komen bij 1 of meer van de volgende situaties:

 • Je kind heeft last van neusverkoudheid, niezen, keelpijn of hoesten. Neusverkoudheid betekent snot in/uit de neus, eventueel met niezen. Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen tot 6 jaar. Als zij alleen neusverkouden zijn zonder andere klachten of koorts, mogen zij wel naar de afspraak komen.
 • Jijzelf hebt last van neusverkoudheid, niezen, keelpijn of hoesten. Als je kind geen klachten heeft, mag iemand anders die geen klachten heeft met je kind meekomen.
 • Je kind, jijzelf of iemand in je gezin heeft last van benauwdheid of koorts.
 • Je kind, jijzelf of iemand in je gezin heeft een bevestigde besmetting met het coronavirus.
 • Je kind of jijzelf de afgelopen 14 dagen teruggekomen is uit een land waarvoor op het moment van vertrek uit dat land een negatief reisadvies gold (code oranje/rood). Is je kind niet naar een land met een negatief reisadvies geweest maar jij wel? Dan mag je kind naar de afspraak komen met iemand anders.

Iemand in mijn gezin is verkouden/hoest/heeft koorts, mag ik dan nog naar het consultatiebureau komen?

Als de persoon alleen verkouden is, hoest of keelpijn heeft zonder koorts of benauwdheid, én het niet gaat om een bewezen corona-infectie, kun je met je kind naar het consultatiebureau komen. Als de persoon last heeft van benauwdheid of koorts dan moet de afspraak worden uitgesteld.

Wie mag er meekomen naar de afspraak?

Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, willen we zo weinig mogelijk mensen op het consultatiebureau ontvangen. Je kind mag met 1 ouder of andere volwassene naar de afspraak komen. Onze locaties zijn met meer mensen niet groot genoeg om anderhalve meter afstand te houden. Broertjes en zusjes zijn dus niet welkom.

Wat mag ik wel/niet doen op het consultatiebureau?

We vragen je om op minimaal 1,5 meter afstand van andere ouders en kinderen te blijven. Daarnaast gelden ook op het consultatiebureau de hygiënemaatregelen: handen wassen, geen handen schudden, niezen in een papieren zakdoek of je elleboog, enzovoorts. Wij passen de planning aan, waardoor het niet te druk wordt in de boxen-/wachtkamer.

Wat doet het consultatiebureau om kans op besmetting te voorkomen?

Wij volgen alle hygiënemaatregelen op. Daarnaast delen we de spreekuren zo in dat er weinig tot geen ouders en kinderen hoeven te wachten in de wachtkamer. We hebben het speelgoed verwijderd uit de wacht- en spreekkamers. Ook zorgen we voor voldoende afstand (minimaal 1,5 meter) tussen de aankleedkussens.

Hoe gevaarlijk is corona voor mijn kind?

Er wordt op dit moment nog veel onderzoek gedaan naar het coronavirus. Uit de gegevens tot nu toe blijkt dat kinderen een kleinere kans hebben op het krijgen van het virus. Ook hun klachten over het algemeen mild zijn.

Lees meer over het coronavirus en kinderen.

Moeten we thuis ook 1,5 meter afstand houden?

De regel ‘houd afstand’ is binnen een gezin natuurlijk niet te doen, zeker met kleine kinderen. Zorg er wel voor dat je buíten je gezin waar mogelijk 1,5 meter afstand houdt.

Mag mijn kind nog buiten spelen?

Spelen in de speeltuin, op het plein, strand of bos? Ja, kinderen kunnen lekker buiten spelen.

Mijn baby is heel onrustig en huilt veel, wat kan ik doen en bij wie kan ik terecht?

We merken dat deze tijd heel veel onrust geeft, niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Baby’s voelen deze onrust aan, waardoor zij ook onrustiger kunnen worden. Het is mogelijk dat dat bij jullie (een deel van) de oorzaak is.

Ook nu staan we voor je klaar. Dus als je vragen hebt of onzeker bent, dan kun je ons altijd bellen. We zullen dan met je meedenken en proberen uit te zoeken wat er precies speelt. Je kunt ons bereiken via 088 254 23 84 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur). Ook kun je mailen naar het e-mailadres van jouw Centrum voor Jeugd en Gezin. Het e-mailadres kun je vinden in het groeiboekje van je kind.

Kinderen vanaf 4 jaar en jongeren

Hoe kan ik contact opnemen met het Centrum voor Jeugd en Gezin?

Heb je een vraag? Dan kun je naar het klantcontactcentrum bellen, telefoon 088 254 23 84, bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur. Ook kun je mailen naar het e-mailadres van jouw Centrum voor Jeugd en Gezin. Het e-mailadres kun je vinden in het groeiboekje van je kind of je kunt contact opnemen via het contactformulier.

Mijn kind moet naar de schoolarts, kan dit doorgaan?

De meeste controleafspraken, zoals voor gehoor, de ogen of groei, worden opnieuw ingepland. Ook sommige andere afspraken kunnen weer doorgaan. Je krijgt hiervoor een uitnodiging toegestuurd.

Wanneer mag ik naar het Centrum voor Jeugd en Gezin komen?

In principe mag je naar het Centrum voor Jeugd en Gezin komen op het moment dat jij en je kind geen klachten hebben (verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts). Uitzondering: als je kind jonger is dan 6 jaar en alleen neusverkouden is (snot in/uit de neus, eventueel met niezen) zonder andere klachten of koorts, mag het wel naar de afspraak komen.

Als er iemand in het gezin koorts heeft, mag je niet komen.

Wanneer mag ik niet naar het Centrum voor Jeugd en Gezin komen?

Je mag níet naar het Centrum voor Jeugd en Gezin komen bij 1 of meer van de volgende situaties:

 • Je kind heeft last van neusverkoudheid, niezen, keelpijn of hoesten. Neusverkoudheid betekent snot in/uit de neus, eventueel met niezen. Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen tot 6 jaar. Als zij alleen neusverkouden zijn zonder andere klachten of koorts, mogen zij wel naar de afspraak komen.
 • Jijzelf hebt last van neusverkoudheid, niezen, keelpijn of hoesten. Als je kind geen klachten heeft, mag iemand anders die geen klachten heeft, wel met je kind naar de afspraak komen.
 • Je kind, jijzelf of iemand in je gezin heeft last van benauwdheid of koorts.
 • Je kind, jijzelf of iemand in je gezin heeft een bevestigde infectie met het coronavirus.

Iemand in mijn gezin is verkouden/hoest/heeft koorts, mag ik dan nog naar het Centrum voor Jeugd en Gezin komen?

Als de persoon alleen verkouden is, hoest of keelpijn heeft zonder koorts, én het niet gaat om een bewezen corona-infectie, kun je naar het Centrum voor Jeugd en Gezin komen. Als de persoon koorts heeft, moet de afspraak worden uitgesteld.

Wie mag er meekomen naar de afspraak?

Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, willen we zo weinig mogelijk mensen op het Centrum voor Jeugd en Gezin ontvangen. Broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, enzovoorts zijn dus niet welkom. Bij voorkeur komt er maar 1 ouder mee.

Gaat de vaccinatie voor BMR / Meningokokken / HPV door?

Ja, alle vaccinaties van het rijksvaccinatieprogramma worden weer gegeven. De jongeren krijgen een uitnodiging voor een individuele afspraak. Krijgt je kind ook een vaccinatie tegen corona? Zorg dat er minstens 2 weken tussen de verschillende vaccinaties zit.

Ik heb een uitnodiging ontvangen voor de Meningokokken (MenACWY) vaccinatie. Hoe verloopt deze afspraak?

Voor de Meningokokken ACWY-vaccinatie hebben we individuele afspraken gemaakt. Je kind ontvangt hiervoor vanzelf een uitnodiging. Door deze werkwijze kunnen we garanderen dat het niet te druk wordt op de locatie waar gevaccineerd wordt. Uiteraard houden we ons aan alle hygiënevoorschriften, en houden we daar waar mogelijk 1,5 meter afstand. 

Als je kind klachten heeft (verkouden, hoesten, koorts) of als iemand in het gezin koorts of een (bewezen) corona-infectie heeft, kan je kind helaas de vaccinatie niet komen halen. Je kind ontvangt dan een nieuwe afspraak.

Wat mag ik wel en niet doen op het Centrum voor Jeugd en Gezin?

We vragen je om op minimaal 1,5 meter afstand van andere ouders en kinderen te blijven. Daarnaast gelden ook op het Centrum voor Jeugd en Gezin de gangbare hygiënemaatregelen: handen wassen, geen handen schudden, niezen in een papieren zakdoek of je elleboog, enzovoorts. Wij passen de planning aan, waardoor het niet te druk wordt in de wachtkamer.

Wat doet het Centrum voor Jeugd en Gezin om kans op besmetting te voorkomen?

Wij hanteren sowieso alle hygiënemaatregelen. Daarnaast delen we de spreekuren zo in dat er weinig tot geen ouders en kinderen hoeven te wachten in de wachtkamer. Ook hebben we speelgoed verwijderd uit de wacht- en spreekkamers.

Hoe gevaarlijk is corona voor mijn kind?

Er wordt op dit moment nog veel onderzoek gedaan naar het coronavirus. Uit de gegevens tot nu toe blijkt dat kinderen een kleinere kans hebben op het oplopen van het virus, en ook dat hun klachten over het algemeen mild zijn. Lees meer over het coronavirus en kinderen.

Moeten we thuis ook 1,5 meter afstand houden?

De regel ‘houd afstand’ is binnen een gezin natuurlijk niet te doen, zeker met kleine kinderen. Zorg er wel voor dat je buíten je gezin waar mogelijk 1,5 meter afstand houdt.

Mag mijn kind nog buiten spelen?

Spelen in de speeltuin, op het plein, strand of bos? Ja, kinderen kunnen lekker buiten spelen.


Nieuwsdatum: maandag 17 februari 2020

Nieuws