Nieuws
Wel of geen politie bij seksueel misbruik?

Wel of geen politie bij seksueel misbruik?

Wel of geen politie bij seksueel misbruik?

Heeft je kind te maken (gehad) met seksueel misbruik? Misschien twijfel je of je de politie er wel bij moet betrekken. Je kunt dan altijd een informatief gesprek aanvragen bij een zedenrechercheur van de politie. Daarmee doe je nog geen aangifte.

Wat doet een zedenrechercheur?

De zedenrechercheurs zijn gespecialiseerd in alle zaken rond seksualiteit/seksueel geweld. Zij kunnen je advies geven als je kind hiermee te maken heeft gehad. De zedenrechercheur kan je ook op de juiste manier doorverwijzen naar hulpverlening.

Wat gebeurt er tijdens een informatief gesprek?

Tijdens een informatief gesprek luistert de zedenrechercheur naar je verhaal. Op basis daarvan krijg je advies over de stappen die je kunt ondernemen en de gevolgen daarvan. 

Hoe kan ik een informatief gesprek aanvragen?

Je kunt contact opnemen met de politie via het algemene politienummer 0900 88 44 en vragen naar de zedenrechercheur. Zij kunnen met jou een afspraak maken voor een informatief gesprek.

Is er meteen sprake van aangifte als ik mijn verhaal bij de politie doe?

Nee, in geval van een informatief gesprek is er nog geen sprake van aangifte. Aangifte kan wel een vervolgstap zijn op het informatief gesprek. Je bepaalt in principe zelf of je deze vervolgstap wilt zetten. 

Wat gebeurt er als ik aangifte doe? 

Wanneer je aangifte doet bij de politie, dan zal de politie een strafrechtelijk onderzoek gaan uitvoeren. Je wordt tijdens het onderzoek zoveel mogelijk op de hoogte gehouden van de ondernomen stappen. 

Wat is ambtshalve vervolging?

Soms is de door jou gegeven informatie zo ernstig, dat de politie zelf stappen moet ondernemen. Dan wordt een zogeheten ambtshalve vervolging ingesteld door de officier van justitie. Dit kan bijvoorbeeld als er ernstig gevaar is voor de veiligheid van kinderen of als een grote kans op herhaling bestaat.

 

De ambtshalve vervolging houdt in dat de officier van justitie na het lezen van het gespreksverslag van het informatief gesprek besluit tot vervolging zonder dat er een aangifte wordt gedaan. Ook in dit geval word je op de hoogte gehouden.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van de politie.


Nieuwsdatum: vrijdag 10 oktober 2014

Nieuws