opvoeden & opgroeien
Ouderschap

Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Veelgestelde vragen

Door een psychisch probleem of verslaving vind ik opvoeden moeilijk. Waar vind ik hulp?

Je wilt als ouder het beste voor je kind, maar als je een psychisch of verslavingsprobleem hebt valt opvoeden niet mee. Kijk een op de website KopOpOuders.nl. Daar vind je informatie en advies en je kunt er ervaringen uitwisselen met andere ouders. Je kunt een deskundige mailen, een online zelfhulpcursus of een online groepscursus doen. Ook voor je partner staat er informatie en advies op deze website.

Mijn kind heeft veel zorg nodig. Kan ik ondersteuning krijgen?

Heb je een kind met een beperking, stoornis of chronische ziekte hebt? Dan kost de zorg voor je kind veel tijd en energie. Soms wordt het je teveel en kun je wel wat ondersteuning gebruiken. In elke gemeente is er een steunpunt voor mantelzorgers. Kijk hiervoor op de website van jouw gemeente.

Ik wil stoppen met roken. Kan ik hulp krijgen?

Je kunt op verschillende manieren hulp krijgen als je wilt stoppen met roken. Als je zelf wilt stoppen, bereid je dan goed voor en maak gebruik van een steuntje in de rug. Gebruik bijvoorbeeld een app, vul het stopplan in of meld je aan voor de gratis Stopmail.

Ook kun je stoppen onder begeleiding van een coach. Meestal zijn er 3 tot 6 gesprekken nodig. De stopcoach kan je medicijnen of nicotinevervangers geven. Verder worden er regelmatig cursussen Stoppen met roken gegeven waarbij je in groepsverband stopt met roken.

Twijfel je welke manier goed bij jou en jouw situatie past? Met de keuzehulp ontdek je binnen 2 stappen welke methode bij jou past.

Meer over Stoppen met roken - Ikstopnu.nl.

Waaraan kun je merken of zien dat een kind mishandeld of verwaarloosd wordt?

Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling. Soms merk je het aan de manier waarop ouders met hun kinderen omgaan. Het kan zijn dat het kind geen aandacht krijgt, niet genoeg eten of drinken krijgt, vaak vieze kleding aanheeft of uitgescholden wordt.

Ook het gedrag van het kind is opvallend. Het kind is snel angstig, trekt zich terug, huilt veel, wordt snel heel boos of agressief, of presteert slecht op school.

En tenslotte zijn er lichamelijke problemen die kunnen wijzen op kindermishandeling. Een kind heeft blauwe plekken, veel buikpijn, botbreuken of pijn aan de geslachtsorganen.

Waar kan ik hulp vinden bij het stoppen met roken?

Wil je graag stoppen met roken, maar vind je dat moeilijk? Bekijk de 'rookvrij'-cursussen op deze website of lees op de website van Hecht GGD Hollands Midden welke mogelijkheden er zijn voor hulp bij het stoppen met roken.

Waar kan ik informatie vinden over kinderopvang?

Wil je weten welke organisaties bij jou in de buurt kinderopvang aanbieden? Kijk dan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Daarin staan adresgegevens en een samenvatting van de inspectierapporten. Je ziet dan ook hoe het staat met de kwaliteit van de opvang.

Uitgelicht

Bekijk ook