opvoeden & opgroeien
Peuter | Gezondheid

Jeugdgezondheidszorg

Na de eerste verjaardag van je kind, ben je ouder van een peuter. In de komende drie jaar leert je kind onder andere lopen, praten en zindelijk worden. Het consultatiebureau houdt deze ontwikkelingen samen met jou als ouder bij. Het ene kind leert wat sneller praten, terwijl het andere kind wat eerder kan lopen.

Ben je benieuwd wat er is veranderd binnen de jeugdgezondheidszorg tijdens de coronacrisis? Dit vind je onderaan deze tekst.

Het consultatiebureau

In de peuterleeftijd zijn er meestal minder afspraken op het consultatiebureau dan in de babytijd. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige kijkt nog steeds naar de groei, gezondheid en ontwikkeling van je kind. Daarnaast kun je er terecht met al je vragen over voeding, slapen, veiligheid en opvoeden.

Wanneer je uitgebreide vragen hebt of je zit met een ingewikkeld probleem dan kan de jeugdverpleegkundige ook bij jou thuis langs komen. Samen kijken jullie dan wat voor ondersteuning en hulp er nodig is. De jeugdarts kan je als het nodig is verwijzen naar de huisarts of een specialist.

Als je kind tussen drieënhalf en vier jaar is, wordt ook onderzocht of je peuter goed kan zien door middel van een oogtest. Dit onderzoek heet: de visusmeting. Als je kind bijna vier jaar is, krijgt het ook een uitnodiging voor een vaccinatie.

De jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg is de preventieve gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. In sommige gemeenten zelfs tot 23 jaar. De JGZ volgt samen met jou de ontwikkeling van jouw kind. In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Dit betekent dat elke gemeente zelf mag bepalen hoe ze de zorg voor kinderen inrichten. Maar ook hoe de plek waar je de zorg kunt vinden genoemd wordt. In veel gemeenten moet je voor het consultatiebureau naar het CJG. Maar dit kan in jouw gemeente anders zijn. Kijk op de website van je gemeente hoe de jeugdgezondheidszorg bij jou geregeld is.

Kijk voor meer informatie over de jeugdgezondheidszorg naar het filmpje op Youtube.nl.

De jeugdgezondheidszorg tijdens de coronacrisis

De jeugdgezondheidszorg werkt gewoon door tijdens de coronacrisis. Om ouders, kinderen en de medewerkers te beschermen zijn er wel extra maatregelen:

 • Afspraken waarvoor je niet per se naar het consultatiebureau hoeft te komen, gaan zoveel mogelijk via beeldbellen of telefoneren.
 • Als het wel noodzakelijk is om naar het consultatiebureau te komen, is het belangrijk om met maximaal één ouder te komen en broertjes en zusjes niet mee te nemen. De ouder die meekomt mag geen luchtwegklachten of koorts hebben.
 • Noodzakelijke afspraken worden zoveel mogelijk verspreid gepland. Dit zorgt ervoor dat er steeds zo weinig mogelijk mensen in de wachtkamer aanwezig zijn.
 • Inloopspreekuren gaan zoveel mogelijk door. Het is wel belangrijk om hiervoor een afspraak te maken. Ook hiervoor geldt één ouder en één kind tegelijk. En de ouder die meekomt mag geen luchtwegklachten of koorts hebben. Neem contact op met jouw consultatiebureau om te informeren of er inloopspreekuren plaatsvinden en hoe je hiervoor een afspraak kunt maken.
 • Bijeenkomsten gaan tijdelijk niet door.
 • Het vaccineren van kinderen van nul tot vier jaar gaat gewoon door. Kinderen zijn kwetsbaar voor infectieziekten. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma te halen, óók nu tijdens de coronacrisis.

Heb je vragen over de opvoeding, het opgroeien of de gezondheid van je kind, wil je meer weten over de corona-maatregelen die genomen zijn of is het onduidelijk of je geplande afspraak via de telefoon of op het consultatiebureau zal plaatsvinden. Neem dan zelf contact op met jouw jeugdgezondheidszorg.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Bezoeken aan jeugdarts of jeugdverpleegkundige in het CJG

De medewerkers jeugdgezondheidszorg volgen de ontwikkeling van je kind. Ze kunnen je ondersteunen bij de verzorging en opvoeding. Een mogelijke achterstand of afwijking in de ontwikkeling kunnen ze vroegtijdig signaleren. En in overleg met jou tijdig doorverwijzen. Hiervoor nodigen ze je op een aantal momenten uit voor een afspraak in het Centrum voor Jeugd en Gezin of op school.

Extra huisbezoek

In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is er een extra contactmoment als je kind ongeveer 18 maanden oud is. Een medewerker van de Jeugdgezondheidszorg komt dan op huisbezoek.

Heb je een afspraak als je kind ziek is?

Let op: In verband met corona zijn er veel wijzigingen in de dienstverlening en de openingstijden van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Bekijk de berichtgeving over het coronavirus.

Voelt je kind zich niet helemaal lekker en vraag je je af of het wel verstandig is om naar het Centrum voor Jeugd en Gezin te komen? Soms is het beter om de afspraak te verzetten. Voor je kind is het niet prettig om van huis weg te moeten als het ziek is en er wordt voorkomen dat andere kinderen in aanraking komen met besmettelijke ziekten.

Je kunt beter niet komen als je kind:

 • hoge koorts heeft (boven de 39 graden);
 • geen hoge koorts heeft, maar wel een zieke indruk maakt;
 • besmettelijke diarree heeft (meer mensen in de omgeving hebben het ook);
 • in contact is geweest met een besmettelijke (kinder)ziekte of een van deze ziekten heeft, zoals waterpokken, RS-virus of kinkhoest;
 • een natte rode uitslag met puskopjes op de lippen en rond de mond heeft (krentenbaard).

Twijfel je ondanks het lijstje hierboven toch of je wel of niet kunt komen? Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust even contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Uitgelicht

Bekijk ook