Zwanger
Is je menstruatie gestopt of lichter? Zijn je borsten gevoeliger, moet je vaker plassen, ben je misselijk of heb je last van hoofdpijn en vermoeidheid? Dan kan het zijn dat je zwanger bent. Met een zwangerschapstest kom je erachter of het echt zo is. Een zwangerschapstest doe je enkele dagen na je gemiste menstruatie. Het beste kun je hiervoor je ochtendurine gebruiken. Bij twijfel kun je de na een dag of 7 tot 10 opnieuw doen.
Als je weet dat je zwanger bent, dan kun je meteen al een verloskundige bellen. Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts. De eerste afspraak is meestal in week 8 tot 10 van je zwangerschap. Zorg dat je meteen al begint met zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Drink geen alcohol, rook niet en gebruik geen drugs.
De verloskundige kijkt of het goed gaat met jou en de baby. Als het nodig is dan stuurt de verloskundige je voor de zekerheid door naar een gynaecoloog.
Centrum voor Jeugd en Gezin tijdens de zwangerschap
Bekijk het filmpje Centrum voor Jeugd en Gezin tijdens en na de zwangerschap.
22-wekenprik
Tijdens je zwangerschap kun je bij het Centrum voor Jeugd en Gezin de 22-wekenprik halen. De prik beschermt je baby tegen kinkhoest. Deze besmettelijke ziekte kan gevaarlijk zijn voor kinderen die jonger zijn dan 1 jaar.
Huisbezoek in de zwangerschap
Heb jij vragen of zorgen waar de verloskundige en kraamzorg je niet bij kunnen helpen? Je kunt je dan bij het Centrum voor Jeugd en Gezin aanmelden voor een prenataal huisbezoek (huisbezoek in de zwangerschap).
Veelgestelde vragen
Waarom krijg ik als zwangere de 22 wekenprik aangeboden?
Je krijgt als zwangere de 22 weken prik aangeboden om jou en je baby te beschermen tegen kinkhoest. Kinkhoest is een ernstige ziekte voor baby's. De 22 weken prik zorgt ervoor dat jij antistoffen aanmaakt die via de navelstreng aan je baby worden doorgegeven. Hierdoor is je baby vanaf de geboorte beschermd en is de kans kleiner dat je baby kinkhoest krijgt en ernstig ziek wordt.
Hoe versterk ik de band met de baby in mijn buik?
Fantaseer over je ongeboren baby, bijvoorbeeld over hoe hij eruit zal zien en wat je graag samen met je baby gaat doen na de geboorte. Neem af en toe rustig de tijd om je buik aan te raken. Praat tegen de baby in de buik of zing een liedje. Bereid je voor op de komst van je baby, bijvoorbeeld door met je partner te praten over hoe je de zorg voor de baby gaat doen, door babykleertjes te kopen of de babykamer in te richten.
Hoe bereid ik me voor op borst- of flesvoeding?
Het is goed om je tijdens je zwangerschap na te denken over wat voor jou het beste voelt. Stel je vragen aan de mensen om je heen, aan je verloskundige of zoek (online) informatie op.
Hoe kan ik een afspraak maken voor de 22-wekenprik?
Je kunt voor de 22-wekenprik of voor vrijblijvend advies hierover een afspraak maken via het digitaal portaal. Dit kan vanaf de 22e week van je zwangerschap. Je krijgt dan een uitnodiging per brief of je wordt gebeld.
Wat is het prenataal huisbezoek?
Tijdens het prenataal huisbezoek komt een jeugdverpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg bij jou thuis om te bespreken hoe het met jou en je gezin gaat. Ze luistert, stelt vragen en geeft tips en adviezen. Lees meer hierover op de pagina Huisbezoek in de zwangerschap.
Waarom is roken zo slecht als je zwanger bent?
Als je rookt, komen de schadelijke stoffen uit de sigaret in je bloed terecht. Hierdoor komen deze stoffen ook in je baby. Je baby krijgt dan minder voeding en zuurstof. Het filmpje Rookvrij zwanger (YouTube) laat zien waarom roken schadelijk is als je zwanger bent.
Zoek je hulp bij stoppen met roken? Op de website van Hecht GGD Hollands Midden lees je welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn.
Wat moet je weten over alcohol als je zwanger bent?
Alcohol is een giftige stof die schadelijk is voor je ongeboren kindje. Bekijk het filmpje 7 dingen die je moet weten over alcohol en zwangerschap (Vimeo) van het Trimbos-instituut.